JAHODOVÝ TART S LEMON CURD

INGREDIENCIE

Tart

Recept na tart nájdete tu

Mascarpone krém

  • 400 g mascarpone
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 250 g kyslej smotany
  • citrónová kôra
  • 4 lyžice medu

Varené jahody

  • 500 g jahôd
  • 100 g masla
  • 5 lyžíc kokosového cukru
  • 2 lyžice balzamikového octu

Lemon curd

  • 100 g masla
  • 3 vajcia a jeden žĺtok
  • 4 citróny, kôra aj šťava
  • 200 g kryštálového cukru

Jahody na ozdobenie

POSTUP

Jahody nakrájame na plátky, tak aby vyšlo na zakrytie celého tartu, cca štvrťku.

Pripravíme cesto na tart podľa postupu v recepte tu. Použijeme formu s priemerom 28 cm a cesto na tenko natlačíme do formy. Je dobré, aby bolo cesto naozaj tenučké. Aj keď sa bude trhať, teplom ruky ho vieme pekne spojiť a vytlačiť až na okraje.

Zvyšok jahôd nakrájame na malé kocky a dáme ich variť s cukrom na troche masla. Keď sa voda z jahôd odparí pridáme balzamikový ocot. Necháme vychladnúť.

Do mixéra dáme smotanu, mascarpone, med a zľahka vyšľaháme. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a už len ručne premiešame.

Na citrónový curd rozpustíme v miske nad parou maslo, cukor, citrónovú kôru a šťavu z citrónov. Zmes necháme trochu vychladnúť a za stáleho miešania pridáme po jednom vajcia. Misu dáme späť nad paru a miešame až krém nezhustne. Curd by mal mať hustú konzistenciu, ako puding.

Do vychladnutého korpusu nalejeme jahody, navrstvíme mascarpone krém a na ten dáme citrónový curd. Koláč pokryjeme plátkami jahôd a pocukríme.

STIAHNI PDF