Project Description

JOSTOVÝ KOLÁČ S REBARBOROU

Náhodou sme cez víkend našli v mrazničke zabudnutú jostu z minulého leta. Viem, že nie je bežne dostupná v obchodoch. Ak ju nezoženiete alebo ju doma nepestujete, môžete použiť akékoľvek iné bobuľové ovocie. Je to kríženec egreša a ríbezle a z tej výrazne kyslej chuti vás až strasie. My jej máme vždy požehnane. Spojila som dve kyslé chute – rebarboru a jostu. Koláč je naozaj osviežujúci ale určite nešetrite cukrom. Ešte predtým, než sa pustíte do prípravy koláča, namočte jostu do 1 l vody a nechajte na chladnom mieste cez noc. Josta pustí šťavu a keď ju zlejete, je z nej výborná limonáda. Do cca 5 l džbánu pridáte 5 dcl šťavy z josty, šťavu z jedného citrónu a pomaranča, med a zalejete vodou. Josty budú mať ešte stále dosť chuti a teda kyslosti pre koláč.

INGREDIENCIE

  • 600 g josty
  • 70 g vanilkového cukru
  • 2 lyžice zlatého klasu
  • 4 cca 50 cm rebarbory
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica zlatého klasu

Recept na krehké cesto nájdete tu

POSTUP

Pripravíme krehké cesto podľa receptu vyššie a predpečieme ho 7 minút v rúre. Jostu uvaríme s cukrom. Použijeme 70 g vanilkového cukru. Keď sa voda trochu odparí, pridáme 2 lyžice zlatého klasu. Uvarenú jostu rozmixujeme ponorným mixérom. Nalejeme na predpečený tart. Rebarboru ošúpeme a nakrájame na šikmo na rovnaké kúsky. Kúsky rebarbory rukami premiešame v mise s rumom a cukrom. Rebarboru poukladáme do vzoru na jostovú plnku. Zvyšok rumovej šťavy nalejeme na koláč. Pečieme 30 minút pri 170 °C. Po upečení pocukríme a necháme vychladnúť.

STIAHNI PDF