Project Description

SLIVKOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

Ak sa chystáte piecť z ovocia, vždy kúsok predtým ochutnajte. Otestujte aciditu daného ovocia, aby ste vedeli, koľko cukru je nutné, aby koláč neostal príliš kyslý. Tento jednoduchý koláč je ako stvorený na chalupu. Hrubú múku môžete skoro vždy zameniť za krupicu.

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • 100 ml práškový cukor
  • 150 ml mlieko
  • 2 čl prášok do pečiva
  • 2,5 pl oleja
  • 1/2 vanilkový cukor
  • 100 ml hladká múka
  • 150 ml krupica
  • 500 g sliviek
  • 1 vanilkový lusk, alebo 3 čl extraktu
  • šťava z 1/2 citróna

Posýpka

50 g masla, 50 g práškový cukor, 70 g krupica

POSTUP

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a nakoniec nalejeme olej. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto a dáme ho na kruhový plech s priemerom 24 cm, vyložený papierom na pečenie. Očistené slivky dáme nakrájané na malé kúsky skaramelizovať s cukrom, maslom, citrónom a vanilkou. Roztopíme si na panvici maslo, pridáme cukor, citrón, vanilku a počkáme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme slivky a zmes necháme chvíľu dusiť. Asi po 5 minutách odstavíme a slivky nalejeme na pripravené cesto vo forme. Posýpku pripravíme tak, že všetky potrebné ingrediencie zmiešame a prehrabávame medzi prstami. Posypeme koláč a dáme piecť na asi 15 minút do rúry na 180 °C. Koláč je hotový, keď je dozlatista zafarbený a slivková zmes buble cez posýpku.

STIAHNI PDF