Project Description

ŠPARGĽOVÝ QUICHE

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g masla na kocky
  • trochu vody na zvláčnenie cesta

Na plnku

  • 150 g smotany na šľahanie
  • 100 g mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 viazanička zelenej špargle
  • 100 g slaniny
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

POSTUP

Ingrediencie na cesto premiešame pomocou mixéra, použijeme hák na miesenie cesta. Keď sa cesto nalepí na hák postupne pridáme po lyžičke studenej vody. Cesto by malo mať konzistenciu cesta na tart. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

Špargľu ošúpeme, orežeme tvrdé konce a dáme variť do vriacej vody na cca 5 minút. Na panvici orestujeme cibuľu nakrájanú na drobno spolu so slaninou na kocky. Keď je slanina pekne opražená pridáme na pár minút uvarenú špargľu. Opražíme z oboch strán.

Vyberieme cesto na tart, ktoré rozvaľkáme na kruh. Cesto prenesieme na valčeku do formy s priemerom 24 cm a zatlačíme rukami. Ja mám osobne rada veľmi tenké cesto na tart a snažím sa ho vždy veľmi na tenučko natlačiť do formy. Chvíľu to trvá, ale výsledok stojí za to. Zvyšok cesta po krajoch orežeme. Popicháme vidličkou prekryjeme celofánom a zaťažíme buď hrncom, alebo naň nasypeme neuvarenú ryžu. Pečieme pri 180 °C cca 7 minút. Potom odstránime celofán s ryžou a dopečieme ďalších 10 minút.

Cibuľu so slaninou dáme na dno korpusu. Časť špargle nakrájame na kolieska a zvyšok si necháme na ozdobu. Priznám sa vám, že ja som to neurobila a neskôr som to ľutovala. Menšie kúsky v koláči sú omnoho ľahšie na krájanie.

V miske vyšľaháme vajcia so soľou, pridáme šľahačku a mlieko. Zmes nalejeme na korpus, pridáme syr, ozdobíme špargľou a posypeme čerstvým korením.

Pečieme 30-45 minút pri teplote 180 °C.

STIAHNI PDF