ZAPEKANÉ PALACINKY S TVAROHOM

INGREDIENCIE

Palacinky

  • 5 vajec
  • 28 lyžíc hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 830 ml mlieka
  • 2 lyžice práškového cukru

Plnka

  • 100 g hrozienok namočených v rume a horúcej vode
  • 500 g hrudkového tvarohu
  • 375 g kyslej smotany
  • 1 citrónová kôra
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžička škorice

Poleva na zapekanie

  • 250 ml mlieka
  • citrónová kôra
  • vanilka
  • 2 vajcia
  • škorica
  • muškátový oriešok

POSTUP

Na palacinky zmiešame vajcia s mliekom, cukrom a soľou vo veľkej mise. Postupne do mlieka preosejeme múku so sódou. Dobre vyšľaháme metličkou. Cesto necháme 30 minút stáť na chladnom mieste. Urobíme palacinky, ktoré budeme neskôr plniť.

Na plnku zmiešame v mise tvaroh s kyslou smotanou, medom podľa chuti, kôrou, škoricou a scedenými hrozienkami.

Plnkou naplníme palacinky a ukladáme ich zavinuté do pekáča, alebo na menší plech.

Na polevu uvaríme mlieko s vanilkou. Vanilku vyberieme, pridáme citrónovú kôru, škoricu a muškátový oriešok. Po vychladnutí, za stáleho miešania pridáme jedno vajce po druhom. Polevou prelejeme palacinky v pekáči a pečieme pri 180 °C cca 20 minút.

Posypeme práškovým cukrom a najlepšie sú teplé.

Tieto palacinky pripravujem už asi 10 rokov, odkedy som ich po prvýkrát ochutnala u mojej spolužiačky Kiki. Jej mamina nám ich pripravila, keď som u nich spala. Zlatko áno, ešte stále si ich pamätám a patria medzi moje obľúbené palacinky. Čiže ďakujem za tento recept práve jej.

STIAHNI PDF